Als je kan ademen, kan je yoga

Yoga is niet alleen het doen van fysieke houdingen en rekoefeningen. Yoga is een levenswetenschap die duizenden jaren geleden ontstaan is in India met als doel harmonie en eenheid. Het is een systeem dat gericht is op individuele ontwikkeling en het verenig en van lichaam en geest. Het fysieke lichaam is het voertuig en de geest is de bestuurder die in evenwicht samenwerken.

Yoga is voor iedereen met een verlangen naar een gezond bestaan; jong, oud, ziek, gezond. Iedereen moet immers ademhalen. Het is een praktische levenswijze. Als je nog nooit honing hebt geproefd, zal je nooit weten hoe het proeft, hoe vaak ik je ook vertel hoe lekker het is. Neem een keer deel aan verschillende yogalessen bij verschillende leraren en laat je begeleiden en inspireren. Je zult zien dat het je goed doet.

De reguliere yogalessen vinden plaats in het PENTA College CSG Bahûrim, Monseigneur Smitstraat 3, Brielle en zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Bij de ene vorm voel je je prettiger dan bij de andere. Zoek daarom de yogavorm die bij jou past. Bij twijfel welke yogales voor jou het meest geschikt is, kun je altijd contact opnemen. Uiteraard ben je vrij om alle lessen te proberen.

Alle lessen duren 70 minuten en beginnen met een meditatie en/of ademhalingsoefening gevolgd door houdingen (asana’s). De les eindigt altijd met een eindontspanning.

Tijdens de lessen wordt er duidelijke uitleg en technische correcties gegeven. De correcties zijn er niet alleen om een diepere stretch te ervaren, maar ook om meer bewustzijn te brengen en voor een juiste alignment waardoor blessures worden voorkomen.

Yogamatten, -blokken en dekentjes zijn aanwezig. Geef lichamelijke beperkingen altijd door aan de docent.

Info over de lessen

Er zijn drie verschillende yogavormen die wekelijks gegeven worden:

 • Relax yoga
 • Hatha yoga
 • Power yoga

Voor andere vormen van yoga (zoals restorative yoga nidra en met etherische oliën) kijk in de agenda.

Relax yoga

De Relax yoga les is een zachte les. Als je last hebt van fysieke ongemakken, is dit een goede yogavorm om mee te starten.

De nadruk ligt bij het (na)voelen. De asana’s (houdingen) zijn fysiek minder inspannend dan de asana’s in de reguliere Hatha yoga.

Hatha yoga

Het tempo van de Hatha yoga is rustig. Dit maakt deze vorm ook toegankelijk voor beginners.

De nadruk ligt op het (na)voelen. In en uit de houding komen is net zo belangrijk als het in de houding blijven. Na een houding is er vaak een korte ontspanning waardoor inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. Des te meer je inspant des te beter en dieper kun je ontspannen. Des te dieper de ontspanning, des te groter de inspanning weer kan zijn.

Power yoga

Poweryoga is een dynamische, speelse, creatieve yogavorm die afgeleid is van de traditionele Ashtanga Vinyasa yoga. In deze yogavorm wordt afgeweken van de vast(e) serie houdingen. Door gebruik te maken van een ademtechniek en dynamische oefenpatronen ontwikkel je conditie, kracht, lenigheid en een rustige geest/concentratievermogen.

Kenmerken van Poweryoga

 • De combinatie van beweging en (ujjayi) adem.
 • Het werken met de bandha’s.
 • Het integreren van je kijk- of concentratiepunten (dristi’s).
 • Vinyasa; vloeiende overgangen van de ene naar de andere staande-, zittende- en liggende houdingen (asana’s) en flow.
 • Surya Namaskar (Zonnegroet) A en B of een variatie daarop (de zon geeft warmte, energie en vitamine. Elementen die iedereen nodig heeft).

Ujjayi ademhaling
De Ujjayi ademhaling ligt hoog in de borstkas. Je ademt in en uit door de neus. De ujjayi adem helpt om: ritme in de oefening vast te houden, voldoende zuurstof op te nemen en energie op te bouwen.Daarnaast werkt de hitte die gecreëerd wordt zuiverend op je hele systeem. De inademing verloopt via beide neusgaten waarbij de stemspleet iets gesloten wordt. Hierdoor ontstaat er een ruisend geluid achter in de keel op het moment dat de lucht voorbij de achterkant van neus gaat. De lengte en de snelheid van de ademhaling wordt beheerst door het middenrif en de inademingen en uitademingen zijn gelijk in tijdsduur.

Bandha’s
De bandha’s worden gebruikt om de energie, die tijdens de yoga wordt opgewekt, vast te houden, te beheersen en te gebruiken. Ook zorgen ze voor de verlenging van de onderrugspieren, de bloeddruk onder controle te houden en de hersenen te beschermen.

Rooster wekelijkse yogalessen

Dinsdag

18:30 – 19:45 Power (vinyasa) yoga
20:00 – 21:15 Hatha yoga

Donderdag

18:30 – 19:45 Relax yoga
20:00 – 21:15 Hatha yoga

* de lessen gaan door bij minimaal 4 deelnemers.

** de lessen zijn in Brielle

Aan- en afmelden voor een les, gebeurt in Momoyoga.

 

 

* Note

Bovengenoemde geldt voor de yogalessen in Brielle. Voor Zuidland zijn er andere afspraken.

Alle prijzen zijn per persoon en inclusief BTW. Indien de activiteiten op een andere locatie zijn, wordt er reiskosten gerekend á € 0,25 per km.
Er is geen PIN aanwezig. Je kan contant betalen of het bedrag overmaken o.v.v. strippenkaart en/of activiteit+datum en je naam.

Overige yoga-activiteiten

Naast de reguliere yogalessen worden er ook workshops of andere ‘specials’ met betrekking tot yoga georganiseerd bij Eye Am Me in Brielle of op andere locaties.

Meer informatie hierover vind je op de pagina ‘AGENDA’ of op de facebookpagina van Eye Am Me.

Ook kan Eye Am Me op jouw verzoek een workshop organiseren. Wil je een yoga-workshop organiseren met je vrienden, familie en/of collega’s, neem dan contact op, zodat we een datum kunnen plannen.

 

Mogelijke yoga-thema’s

Yoga & etherische oliën

In deze heerlijke ontspannende en diepwerkende les in combinatie met etherische oliën en meditatie staat het ervaren en beleven van diverse geuren voorop.

Yoga heeft net als essentiële oliën een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel. Het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga met therapeutisch gekwalificeerde etherische oliën te combineren, bereiken we diepere lagen in onszelf.

Zowel de houdingen als de etherische oliën die je mag ervaren, kunnen elkaar stimuleren en ondersteunen op fysiek, geestelijk en emotioneel vlak. Daarom is dit een perfecte combinatie. Ontdek bij welke geur jij baat hebt!

De gebruikte essentiële oliën worden zowel aromatisch (via de lucht), inwendig (gedronken met water) en op de huid toegepast worden.

Kijk in de agenda wanneer deze yogaspecial is gepland en welke thema’s.

Restorative Yoga Nidra

Restorative yoga én Yoga nidra. Een krachtige combinatie.

Restorative yoga

Tijdens de Restorative yoga werken we met ondersteuning van bolsters, kussens en dekens ter bevordering van comfort, ontspanning en herstel. Het is een rustige vorm waarbij weinig inspanning van je lichaam gevraagd wordt. De houdingen worden soms wel tot 20 minuten aangehouden, zodat je van de ‘doe-modus’ naar de ‘zijn-modus’ kunt overschakelen. Op deze manier kan je je makkelijker overgeven aan ‘niets doen’ en wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd.

Door ademhalingsoefeningen, mindfulness en zachte houdingen waarbij het lichaam ondersteund wordt te combineren, kunnen we diep ontspannen en stimuleren we het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het luisteren naar je lichaam, zonder oordeel en met vriendelijke aandacht staat centraal.

Restorative yoga is meestal voor iedereen geschikt, maar vooral voor mensen met stress-gerelateerde klachten of veel onrust. Afhankelijk van welke aard, is restorative yoga zelfs geschikt voor mensen met een fysieke beperking of die herstellende zijn van een blessure, operatie of ziekte.

Enkele voordelen van restorative yoga

 • brengt het zenuwstelsel tot rust
 • meer ontspanning en minder stress
 • verbeter de ademhaling en geeft energie
 • versterkt het immuunsysteem en helpt bij chronische vermoeidheid
 • verlaagt de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel
 • motiveert en geeft zelfvertrouwen

Yoga nidra

Yoga nidra betekent bewuste diepe psychische slaap (‘nidra’ betekent ‘slaap’). Het is een systematische methode om totale fysieke, mentale en psychische ontspanning teweeg te brengen, maar ook invloed heeft op energie niveau, op onze emoties, gevoelens, gedachten en overtuigingen.

Een diepe ontspanningstechniek die dieper gaat dan de slaap. Gedurende Yoga nidra is het bewustzijn tussen slapen en waken in, want je geest blijft helder en alert. In deze toestand kunnen spanningen geleidelijk worden losgelaten; spierspanningen, emotionele spanningen en mentale spanningen.

Het doel van deze diepe ontspanningstechniek is niet alleen het ontspannen van lichaam en geest, maar ook het in balans brengen van gedachten en emoties.

Yogra Nidrawordt  liggend op de mat gedaan. Een zeer lange ontspanning en is voor iedereen toegankelijk.

Effecten van yoga nidra

 • Je hebt een aantal uren minder slaap nodig en het verbetert je slaappatroon.
 • Verhoogt je concentratievermogen.
 • Je ervaart innerlijke rust (vreugde, welbehagen, goed gevoel).
 • Je ontspant je fysiologische en psychische systeem.
 • Verwijdert en voorkomt klachten, zoals stress, hoge bloeddruk, astma, reuma, allergieën.
 • Leidt tot dieper besef van de geest.
 • Vermindert fysiologische blokkades zoals angsten en fobieën.
 • Vergroot het zelfvertrouwen.
 • Kan meditatief zijn.
 • Stimuleert en vergroot het leerproces.
 • Maakt sluimerende intelligentie wakker.

Kijk in de agenda wanneer deze yogaspecial is gepland.

 

Restorative yoga

Tijdens de Restorative yoga werken we met ondersteuning van bolsters, kussens en dekens ter bevordering van comfort, ontspanning en herstel. Het is een rustige vorm waarbij weinig inspanning van je lichaam gevraagd wordt. De houdingen worden soms wel tot 20 minuten aangehouden, zodat je van de ‘doe-modus’ naar de ‘zijn-modus’ kunt overschakelen. Op deze manier kan je je makkelijker overgeven aan ‘niets doen’ en wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd.

Door ademhalingsoefeningen, mindfulness en zachte houdingen waarbij het lichaam ondersteund wordt te combineren, kunnen we diep ontspannen en stimuleren we het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het luisteren naar je lichaam, zonder oordeel en met vriendelijke aandacht staat centraal.

Restorative yoga is meestal voor iedereen geschikt, maar vooral voor mensen met stress-gerelateerde klachten of veel onrust. Afhankelijk van welke aard, is restorative yoga zelfs geschikt voor mensen met een fysieke beperking of die herstellende zijn van een blessure, operatie of ziekte.

Enkele voordelen van restorative yoga

 • brengt het zenuwstelsel tot rust
 • meer ontspanning en minder stress
 • verbeter de ademhaling en geeft energie
 • versterkt het immuunsysteem en helpt bij chronische vermoeidheid
 • verlaagt de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel
 • motiveert en geeft zelfvertrouwen

Kijk in de agenda wanneer deze yogaspecial is gepland.

Wandelen & yoga

Wandelen en yoga tussen de elementen van de natuur. We maken een wandeling door de natuur en tussendoor doen we diverse yogahoudingen (asana’s). Daarnaast wordt de wandeling gecombineerd met ademhalings-, mindfulness-, concentratie-, ontspannings- en meditatieoefeningen.

Met de gerichte aandacht creëren we innerlijke stilte en ruimte in ons lichaam. Het werkt verfrissend en brengt je aandacht naar het hier en nu en in verbinding met de natuur. Elk seizoen, heeft een andere sfeer en energie. Je gaat de natuur waarderen: de aarde, de lucht, de bomen, de zon en andere dingen in het dagelijkse leven.

Iedereen die kan wandelen en interesse heeft voor yoga kan hieraan deelnemen, ongeacht leeftijd en niveau.

 

Meditatie en/of pranayama (ademhalingstechnieken)

Meditatie en pranayama (ademhalingsoefeningen) zijn een belangrijk onderdeel van yoga en het mooie is dat iedereen het kan leren. Tijdens de reguliere lessen is er vaak een korte meditatie en pranayama, maar in deze les wordt er meer aandacht aan besteed.

Meditatie

Je leert verschillende technieken om je te concentreren, de geest en gedachten tot rust te brengen en word je langzaam vertrouwd gemaakt met meditatie. De special is geschikt voor zowel beginners als gevorderden die verdieping zoeken.

Het woord meditatie komt uit het Latijn en betekent reflectie. In meditatie gaat het erom de gedachten tot rust te brengen en daardoor diepere inzichten in je zelf te verkrijgen. Wij zijn gewend om voortdurend te denken en het lijkt haast onmogelijk te zijn onze aandacht naar binnen te keren. Pas als de golven/gedachten tot rust zijn kunnen wij dieper gaan kijken.

Meditatietechnieken zijn nuttig om alledaagse stress en hectiek af te bouwen en innerlijke rust te vinden.

Pranayama (ademhalingstechnieken)

Je leert verschillende ademhalingstechnieken (zoals kapalabhati, anuloma viloma, sitali) die je kunt integreren in je yoga-beoefening of gewoonweg in je leven.

Pranayama is een term uit de yogabeoefening en geeft je nieuwe energie en kracht. Pranayama is een samenvoeging van twee woorden; Prana en Yama. Praṇa staat voor levenskracht of adem. Yama staat voor beheersing of controle. Ademen is leven, het is één van onze meest essentiële functies van het lichaam.

Pranayama heeft als doel het bevorderen van een goed gereguleerde ademhaling wat zorgt voor meer zuurstofopname in het bloed en de hersenen. Daarnaast zorgt pranayama voor reiniging van het zenuwstelsel en zorgt voor een betere energiebalans binnen het lichaam. Ademhalingstechnieken kunnen daarom ook een therapeutische en genezende werking hebben en geeft voeding aan de spirituele ontwikkeling.

Bij yoga wordt Pranayama door regulering van je ademhaling gebruikt om de energie binnen je lichaam te beïnvloeden.

Pranayama (ademhalingstechnieken)

Zoals de wind rook en onzuiverheden wegdrijft uit de lucht, zo drijft Pranayama de onzuiverheden van lichaam en geest weg. – B.K.S. Iyengar

Pranayama is een term uit de yogabeoefening en geeft je nieuwe energie en kracht. Pranayama is een samenvoeging van twee woorden; Prana en Yama. Praṇa staat voor levenskracht of adem. Yama staat voor beheersing of controle. Ademen is leven, het is één van onze meest essentiële functies van het lichaam.

Pranayama heeft als doel het bevorderen van een goed gereguleerde ademhaling wat zorgt voor meer zuurstofopname in het bloed en de hersenen. Daarnaast zorgt pranayama voor reiniging van het zenuwstelsel en zorgt voor een betere energiebalans binnen het lichaam. Ademhalingstechnieken kunnen daarom ook een therapeutische en genezende werking hebben en geeft voeding aan de spirituele ontwikkeling.

Bij yoga wordt Pranayama door regulering van je ademhaling gebruikt om de energie binnen je lichaam te beïnvloeden.

Deze workshop biedt instructies en oefeningen van verschillende ademhalingstechnieken (zoals kapalabhati, anuloma viloma, sitali) die je kunt integreren in je yoga-beoefening of gewoonweg in je leven.

Meditatie

Bij mediteren gaat het om bewust worden van zowel lichaam als geest, en het opnieuw contact maken met jezelf en anderen in het hier en nu. In een meditatieworkshop maak je kennis met verschillende meditatietechnieken.

De technieken zijn gericht op algeheel welzijn, het rustig maken van de geest, het verminderen van fysieke spanning, op het verlichten van bepaalde specifieke klachten en het loskomen van stress.

De volgende onderdelen kunnen aan bod komen:

 • Meditatietechnieken
 • Innerlijke stilte technieken
 • Ontspanning / Mindfulness
 • Dynamische meditaties
 • Bewustwordingsmeditaties

Acro yoga
Yoga voor de rug
Herstellende yoga om weer helemaal tot rust te komen
Chakra′s”]
Etc.

Privé yogales

Wil je aan specifieke aspecten werken, meer aandacht aan bepaalde oefeningen schenken, werken aan het herstellen van een blessure? Of ben je om bepaalde redenen niet in staat om een groepsles te volgen? Dan is het ook mogelijk om een privéles te boeken.

Tijdens een privéles wordt er aandacht geschonken aan jouw wensen en doelstellingen. De les vindt plaats bij Eye Am Me in Brielle of een door jouw uitgekozen locatie. Voor een les buiten Brielle of Oostvoorne wordt extra tijd- en reiskosten berekend.

Het is ook mogelijk een privéles met meerdere personen te volgen. Voor iedere persoon extra geldt een meerprijs van € 10,-.

Voor een privéles yoga kun je een afspraak maken per e-mail of telefonisch. Vermeld daarbij wat je van de les verwacht.

 

* Note

Alle prijzen zijn per persoon en inclusief BTW. Indien de activiteiten op een andere locatie zijn, wordt er reiskosten gerekend á € 0,25 per km.
Er is geen PIN aanwezig. Je kan contant betalen of het bedrag overmaken o.v.v. strippenkaart en/of activiteit en je naam.

Yoga is een manier van zijn, je leven leven in harmonie met je geest en het vervullen van je missie in je leven

Asana’s
Door de asana’s (lichaamshoudingen) krijg je je fysieke lichaam onder controle. Ze versoepelen en versterken de spieren, gewrichten en ruggengraat. Maar ze houden ook de inwendige organen, klieren en zenuwen gezond en bevorderen de bloedsomloop.

 • Ontwikkelt conditie, kracht en lenigheid in je lichaam.
 • Versoepelen en versterken van de spieren, gewrichten en ruggengraat.
 • Gezond houden van de inwendige organen, klieren en zenuwen.
 • Bevorderen van de bloedsomloop.

Ontspanning
De ontspanning zorgt ervoor dat het lichaam gekoeld wordt.

Ademhaling
De ademhalingsoefeningen (pranayama) voorzien het lichaam van nieuwe energie en helpen je geest onder controle te krijgen (emotionele lichaam controleren) en je wordt er rustig van.

Meditatie
Meditatie brengt de geest (die je lichaam bestuurt) tot rust en onder controle. Je kunt ontdekken wie je werkelijk bent.
Door regelmatig yoga te beoefenen, ontspan je, breng je de lichaamsfuncties in harmonie, verstil je je geest en ervaar je innerlijke vrede. De onderdelen binnen de yoga ontwikkelen de kracht van het positief denken, innerlijke helderheid, je concentratievermogen en andere geestelijke vermogens te ontwikkelen. Het is de essentie van de yoga. Als je je geest en je gedachten onder controle krijgt, dan zijn je mogelijkheden onbeperkt, want het zijn alleen onze eigen illusies en vooroordelen die ons blokkeren en ons in de weg staan.

Voorbereiden op een yogales

Wat moet ik aan of neem ik mee?
Draag schone en comfortabele kleren. We beoefenen yoga op blote voeten. We raden aan grote sieraden en horloges af te doen tijdens de les. Wij zorgen voor yogamatten, dekens en blokken. Natuurlijk mag je ook je eigen mat meenemen.

Yoga en eten
Om slechte spijsvertering te voorkomen, raden we aan om 2 uur voor de les niet te eten. Als je erg veel trek hebt kun je iets lichts eten, zoals fruit. Beoefen geen yoga met een hele lege maag of als je juist vol zit. Het is ook goed om een half uur van tevoren niet te drinken. We adviseren om na afloop voldoende te drinken, om alle losgekomen stoffen goed af te voeren.

Stilte
Stilte bevordert innerlijke rust. Schakel alsjeblieft altijd je geluid van je telefoon uit als je bij Eye Am Me bent en wees zachtjes voor en na de yoga les. Als je de studio betreedt, ga vast even op een mat liggen om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Om ervoor te zorgen dat elke les in rust en stilte kan beginnen, verzoeken we je om op tijd te komen.

Blessures
Laat het de docent weten als je last hebt van blessures, pijn of als je een voor yoga relevante operatie hebt gehad. Dat kan van alles zijn; een knieblessure, rugpijn, hoge bloeddruk of andere klachten.

Menstruatie
Respecteer de cyclus van je lichaam. Doe het wat rustiger aan tijdens je menstruatie en vermijd intensieve lessen.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in en met je lichaam. Luister extra goed naar je lichaam. Als je zwanger bent, mag er geen druk op de buik komen waardoor sommige houdingen niet meer mogelijk zijn. Laat het de docent weten, dan krijg je andere houdingen.

Luister naar jezelf
Onthoud dat het jouw yogales is en jouw lichaam. Heb geduld en wees bewust van je eigen kunnen. Wees niet te hard voor jezelf en probeer jezelf niet in allerlei bochten te wringen. Luister naar je lichaam en ken je grenzen. Respecteer jezelf en blijf geconcentreerd op de essentie van je yoga beoefening, ‘ademen en bewustzijn’.

Energie
Als je je na de yogales misselijk voelt, hoofdpijn hebt of andere klachten ervaart, kan dat aan verschillende dingen liggen. Sommige houdingen of asana’s stimuleren processen en systemen in het lichaam. Bijvoorbeeld het afvoeren van afvalstoffen uit lichaam. Als die giftige stoffen door het lichaam circuleren kun je lichamelijke effecten ervaren. Andere oorzaken kunnen geestelijk zijn. Praat erover met de docent voor advies en begeleiding. Het is niet vreemd om emotioneel te worden tijdens of na je yoga beoefening. Blijdschap, verdriet, boosheid, gelukzaligheid. Observeer je emoties, laat ze passeren en… blijf ademen!