Pranayama (ademhalingsoefeningen)

Zoals de wind rook en onzuiverheden wegdrijft uit de lucht, zo drijft Pranayama de onzuiverheden van lichaam en geest weg. – B.K.S. Iyengar

Pranayama is een term uit de yogabeoefening en geeft je nieuwe energie en kracht. Pranayama is een samenvoeging van twee woorden; Prana en Yama. Praṇa staat voor levenskracht of adem. Yama staat voor beheersing of controle. Ademen is leven, het is één van onze meest essentiële functies van het lichaam.

Pranayama heeft als doel het bevorderen van een goed gereguleerde ademhaling wat zorgt voor meer zuurstofopname in het bloed en de hersenen. Daarnaast zorgt pranayama voor reiniging van het zenuwstelsel en zorgt voor een betere energiebalans binnen het lichaam. Ademhalingstechnieken kunnen daarom ook een therapeutische en genezende werking hebben en geeft voeding aan de spirituele ontwikkeling.

Bij yoga wordt Pranayama door regulering van je ademhaling gebruikt om de energie binnen je lichaam te beïnvloeden.

In een les of workshop krijg je instructies en oefen je verschillende ademhalingstechnieken (zoals kapalabhati, anuloma viloma, sitali) die je kunt integreren in je yoga-beoefening of gewoonweg in je leven.

Kijk hier voor meditatie.