Dat is een vraag die mensen mij wel eens stellen. Veel mensen denken bij hypnose aan de showhypnose en hebben daardoor een verkeerd beeld. Ik zal in dit blog in het kort vertellen wat hypnotherapie is.

Hypnose komt van het Griekse woord ‘Hypnos’ wat ‘slaap’ betekent. Hypnose is echter geen slaap. Het is een toestand van diepe ontspanning en concentratie, die eerder raakvlakken heeft met yoga en meditatie. Of misschien ken je dat gevoel dat je iets aan het doen bent en ineens is het klaar of af of je bent aan het autorijden en ineens ben je op je bestemming. Je onbewuste zorgde dat je veilig op je bestemming bent aangekomen. Met hypnotherapie werken we direct met je onderbewuste.

Tijdens de Hypnotherapie hoor je vaak alles om je heen en ben je zeker niet in slaap, al lijkt dat vanaf de buitenkant misschien wel zo. Jij houdt de controle tijdens de hypnotherapie. Sterker nog, je krijgt zelfs de mogelijkheid om weer controle te nemen over bijvoorbeeld je angsten, depressie of gewoontes. Tijdens een sessie ben jij in controle. Er gebeurt niks wat jij niet wil. Mocht dat namelijk wel zo zijn, dan is onmiddellijk de hypnose verbroken. Je onderbewuste beschermt je namelijk altijd!

Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose. Binnen de hypnotherapie wordt er gebruik gemaakt van verschillende therapievormen waarvan de werking wetenschappelijk zijn onderzocht.

Hypnose en de stadia van hypnose

Hypnose is dus een staat van bewustzijn waarin je ontspannen en geconcentreerd bent op een bepaald onderwerp. Trance is een goede synoniem voor hypnose. Hypnose is een mengeling van ontspanning en focus.

Niveaus van hypnose

Er zijn verschillende niveaus van hypnose; van lichte hypnose tot een zeer diepe hypnotische staat, tot een toestand met een totaal verlies van (zelf)bewustzijn, waarbij zelfs een blokkade van de zintuigen en pijnprikkels kan optreden.

 • lichte hypnose of trance
 • Diepe hypnose of trance
 • Somnabulistische trance

Wat is het NIET?

Hypnotherapie is geen ‘show-hypnose’. Je behoudt bij hypnotherape de controle over jezelf. Er gebeurt niets tegen je wil in. De hypnose wordt namelijk therapeutisch ingezet. En wanneer er geen controle is, is er geen verandering mogelijk.

Wat is het WEL?

Tijdens een sessie kom je dichter bij je onderbewuste gevoelens en overtuigingen. Bij je onbewuste liggen de antwoorden en oplossingen. Je krijgt nieuwe inzichten in en controle over onbewuste reacties die je weer in je leven kan toepassen. Je kunt daardoor bijvoorbeeld beter omgaan met emoties of lichamelijke en geestelijke vaardigheden toepassen. Als je echt je probleem wilt aanpakken en transformeren dan zijn er vaak maar 3 sessie’s nodig. En dit is het grote verschil met andere therapievormen die ik ken.

Binnen de hypnotherapie kent vele vormen en technieken zoals regressie, NLP, reïncarnatie, kwantumfysica. Het is echt super dat ook in de reguliere gezondheidszorg tegenwoordig steeds meer hypnose en hypnotherapie wordt ingezet.

Waar kan je het voor inzetten?

Je kunt beter zeggen, waar kan je het NIET voor inzetten. Hierbij een beknopte lijst:

 • Angsten, onzekerheden, fobieën
 • Emoties (bijvoorbeeld boosheid, verdriet)
 • Verslavingen (roken-eten-drinken)
 • Stress, burn-out , omgang met spanningen
 • Depressie, stemmingswisselingen, beter in je vel zitten
 • Onverwerkte emoties
 • Levensvragen
 • Rouwverwerking
 • Slaapproblemen
 • Verwerken traumatische ervaringen

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten, neem dan gerust contact op via info@eyeamme.nl of bel 06-14107535. Wil je gelijk een afspraak maken voor 3 sessies, vul dan hieronder je gegevens in.