Als er een gevoel van droefheid, verdriet of gedeprimeerdheid is, weet je waarschijnlijk dat dat ook weer voorbij gaat. Alle dingen gaan voorbij. Alle dingen veranderen. Als je je bedroefd voelt, heb je misschien een flinke dosis liefde voor jezelf, verwenning of vergeving voor jezelf of anderen nodig. Als er boosheid schuilgaat achter je sombere stemming, heb je misschien veel los te laten.

Dankbaarheid voor het leven en zijn zegeningen kan situaties, die misschien ellendig of hopeloos lijken, van hun beladenheid verlossen. Dit kunnen kleine dingen in het dagelijks leven zijn. Een glimlach van je kind, de fijne warmte van de zon of het gezellige geluid van de regen.

Nu we het toch over dankbaarheid hebben… In de yogasutra’s en als onderdeel van de Niyama’s (een onderdeel van het achtvoudige pad) beschrijft Patanjali ‘Santosha’ als de bron van de allerhoogste vreugde (sukha). Santosha betekent onder andere dankbaarheid, tevredenheid, vreugde. Het integreren van tevedenheid en dankbaarheid is een voorschrift voor zelfzorg en mentale gezondheid.

Waar ben jij dankbaar voor?