Zoals je misschien weet, ben ik net terug van mijn reis naar India. En niet zomaar een reis. Ik ging 30 dagen naar India om 21 dagen Panchakarma te doen. Ik kan je zeggen dat ik wel even moest wennen de eerste paar dagen. Door alle indrukken, prikkels, cultuurverschillen en natuurlijk de lange reis (8 uur vliegen plus 10 uur rijden naar het noorden (Himalaya)) was ik nogal overprikkeld. Eerst een dag bijgekomen en daarna begon de panchakarma…..

WAT IS PANCHAKARMA?
Panchakarma is een Indiase ayurvedische gezondheidsleer en is in de ayurveda de meest gebruikte therapievorm. Het is een intensieve en tegelijk uiterst zachte inwendige zuiveringskuur gericht op het herstellen en verlengen van de fysieke en geestelijke gezondheid en het bewustzijn.

Componenten van gezondheid:

  • Fysiek en fysiologisch: dosha (vata, pitta, kapha), agni (metabolisch vuur/spijsvertering), dhatu (lichaamsweefsel), mala (afvalstoffen).
  • Psychologisch: indriya (zintuigen).
  • Spiritueel: manas (mind), atma (soul)

Onder gezondheid wordt verstaan:
Iemand wiens bovenstaande componenten (doshas, agni, dhatu, mala, manas atman, indriya) in balans zijn wordt aangeduid als gezond.

De arts die ons begeleidde vertelde bovenstaande in een presentatie en zei lachend: “so, nobody is healthy, hahaha”.

Dosa: Indiaas ontbijt

HOE DAN?!
Door je lichaam van gifstoffen te reinigen, balans in je systeem te brengen en je stofwisseling te verbeteren doormiddel van:

  • behandelingen
  • voeding (ayurvedisch)
  • minimaal 3 liter water drinken per dag
  • dagelijks yoga, meditatie, ceremonies (aarti, puja, mantra)

Ik onderging 21 dagen lang twee behandelingen per dag, maar je kunt bijvoorbeeld ook 14 dagen of zo lang je wilt of nodig hebt. De behandelingen zijn verschillend en gevarieerd. Je kunt denken aan voorhoofdsbehandeling, kruidenstoombad, kruidenstempelmassage, oliebad, marma-massage, behandeling van de ogen, oren, darmen, neusslijmvliezen, ghee drinken etc. Afhankelijk van wat jij nodig hebt. Dit wordt via een intake met een arts besproken. De behandelingen zijn volledig op elkaar afgestemd met medicinale kruiden en oliën en leiden tot een diepgaande en langdurige reiniging van lichaam en geest.

Panchakarma: behandelingen, voeding (ayurvedisch), yoga, meditatie

Persoonlijk vond ik het soms wel spannend. Spannend hoe mijn lichaam en ook mijn geest ging reageren. En jawel, ik kreeg ghee drinken voorgeschreven. En ik dacht ‘I can do this’ en ook walgde ik van het idee om geklaarde boter te drinken. Maar mijn lichaam dacht er anders over. Kokhalzend kreeg ik de eerste 25 ml binnen. Maar de volgende dag voor de 50 ml, na weer kokhalzend ghee drinken, zei de kok dat ik toch maar moest stoppen en naar de dokter moest gaan. Mentaal ging er veel door me heen. Het voelde als een teleurstelling, als iets dat ik niet kan. Het duurde wel even voordat ik kon accepteren dat mijn lichaam aangaf dat ghee drinken niet voor mij geschikt is.
De massages waren best pittig. Het thema loslaten en overgave kwamen vaak naar boven. De controle loslaten. Ook de neusbehandeling (nasya) vond ik vooraf erg spannend, want ik had gelezen dat er een vervelende brandende sensatie over heel je gezicht kon voelen. Achteraf vond ik dit wel meevallen. Als je weleens rapé door je neus hebt laten blazen, dan is dit een eitje 😉 Ik mocht de laatste week ook drie keer in het oliebad. Dat was een bijzondere ervaring. Er wordt dan vier tot vijf liter olie gebruikt en er staan dan DRIE therapeuten voor je klaar om de warme olie over je huid te verspreiden en te masseren. Zo veel liefdevolle en tedere aandacht.

Na ongeveer 14 dagen merkte ik dat mijn lichaam en daarnaast ook mijn geest sterk veranderde. Het verzachtte en ontspande. Ik voelde de stromende zuivere levensenergie door me heen stromen. Iedere keer als ik mezelf zag in de spiegel dacht ik ‘wauw! wat een mooi strak en glanzend gezicht!’. Of ‘hey, lekker ding ;)’. Mijn lichaam, geest en ziel zijn na deze 21 dagen als een geoliede machine weer helemaal soepel en in balans!

Zwemmen in de Ganges

Er valt heel veel meer te vertellen over panchakarma, als je het interessant vindt, Google het eens.
Ik verbleef hier http://babajiayurveda.in en ging mee met Bezielen.